Љубовни аматери: (двонасочни новели)

250 ден

Опис

Се работи за, како што вели Фиона Сампсон „…соновиден, опсесивен свет во којшто сè има свое значење. Оваа техника не мистифицира ништо. Напротив, сè е поврзано. Прокопиев ни го нуди образецот на писателската сензибилност. Значењето на нештата е во нивната резонанца. И така, многу брзо, успева да нè заведе”. За книгата Наташа Аврамовска вели „оваа проза ја испишува историјата на запоседнувањето на сопствениот (љубовен) идентитет оттаму исповедниот тон на јас-раскажувањето кое како и секоја историја, допишува, домислува, станува мит: интертекстуално и автореференцијално мултиплициран, разигран и расплисиран во жонглирањето со фрагментите на семиотничкиот ред и на нивото на нарацијата и секако на рамништето на нејзината рецепција”. Иван Џепароски, пак, за делото пишува „… Но, ако авторот (наратор) добива главоболка пишувајќи го романот, ние, како читатели, сме радосни, среќни и со бистра глава, така што не можеме да го испуштиме романот од рацете од првата до последната страница, го читаме во еден здив, како што во еден здив се играат и најубавите игри. На крајот, иако среќни, но и малку зазбифтани, сфаќаме дека токму затоа играта во ова дело на Александар Прокопиев, како и секоја потрага по слободата, има рамномерно-зазбифтано дишење, но едновремено, има и еден слатко-горчлив вкус што се јавува при нејзиното консумирање.“

За авторот

Александар Прокопиев
Роден 1953 година во Скопје. Прозаист и есеист. Работел во Институтот за македонска литература како редовен професор на пост-дипломските студии по културологија. Објавил дваесетина книги. За збирката раскази “Човечулец“ ја доби наградата „Балканика“ во 2012 година. Делата на Прокопиев се преведени на англиски, јапонски, француски, чешки, германски, унгарски, полски, италијански, руски, српски, хрватски, словенечки, бугарски и други јазици. Самиот Прокопиев активно преведува од неколку балкански јазици. Член е на македонскиот ПЕН и на Независните писатели на Македонија. Прокопиев е уметнички директор на Интерна-
ционалниот литературен фестивал ПРО-ЗА Балкан.

Додатни информации

Број на страници

192

Димензии

129 x 198

Година на издавање

2021

ИСБН

978-608-256-097-7

Корица

мека

Коментари

Нема критики сеуште.

Бидете први кои ќе разгледате “Љубовни аматери: (двонасочни новели)”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Вие исто така би сакале…