Донација од Форумот на словенечки култури за фестивалот ПРО-ЗА Балкан

Foto-100-slov-romani-696x522

Форумот на словенечки култури (ФСК) со седиште во Љубљана, кој ја координира културната соработка на тринаесет словенски земји, го донира комплетот  од петнаесет романи објавени на македонски јазик на Интернационалниот литературен фестивал ПРО-ЗА Балкан, чијшто организатор е издавачката куќа Прозарт

Оди, пред да те засакам многу, од познатиот музичар и писател Туна Киремитчи

Tuna Kiremitci

Оди, пред да те засакам многу (2002 г.) е за оние на кои им е познато и љубењето и заминувањето. Носталгија, љубовни разочарувања, брак, тага на предоцното сфаќање еден со друг и борбата да се преживее и покрај болката… Првиот

Како да го заработиш првиот милион

Milion korica

Оваа книга претставува пародија на мотивациските книги од типот „златни совети“. „Како да го заработиш првиот милион“ на Богдан Костин, нѐ внесува во трагикомичниот свет на нашето секојдневие во кој живеат луѓе подложни на гротескни компромиси, свет во кој сè

Милева Ајнштајн, теорија на тагата од Славенка Дракулиќ

Mileva korica full

Кога, тукушто стигната со своите синови во Берлин, каде што нејзиниот сопруг, најславниот научник на XX век, Алберт Ајнштајн, само што добил работа, ќе добие писмо со Услови за нивниот меѓусебен живот, и онака напукнатиот живот на Милева Ајнштајн сосема

Смрт во Вавилон, љубов во Истанбул

Smrt vo Vavilon Korica - Print Final za na sajt-page-001

За време на османлискиот период Султанот Сулејман побарал од Фузули, познат писател од Хила, да ја преработи приказната за Лејла и Меџнун – една од најголемите љубовни приказни на сите времиња, инспирација за љубовните приказни како Ромео и Јулија. Но,

По трагата на гралот од Светислав Басара

Basara korica full1

Овој роман е вториот дел од култното дело „Фама за велосипедистите“ од Светислав Басара. Продолжение на оние добро познати редови кои пред триесетина години беа своевиден културен и општествен инцидент. Во него продолжуваат патешествијата на луцидните евангелистички велосипедисти на Крстот

Романса во малото гратче од Григори Канович

Romansa vo maloto gradce - Cover Final-page-002

„Романса во малото гратче“ е реквием за предвоените Евреи, за луѓето и начинот на живот кој беше трагично уништен. Автобиорафскиот роман е сместен во мало местенце во Литванија во пресрет на Втората светска војна, родно место на писателот. Воден од

Промоција на „Креветизам и хоризонтала“ во Скопје

Krevetizam FB cover final

Издавачката куќа „Прозарт медиа“ ја направи долгоочекуваната скопска епизода од промоцијата на книгата поезија „Креветизам и хоризонтала“ од Пијан Славеј во кафулето „Цреша“. Настанот беше поддржан од Министерството за култура во рамките на „Нов културен бран“.           

„1000синови_1000сенки“ и „Московски квартет“ од Методи Златанов

1000sinovi_-1000senki-Print-copy

Издавачката куќа „Прозарт Медиа“ деновиве објави две книги од Методи Златанов. Тоа се „1000синови_1000сенки“ и „Московски квартет“. Во предговорот за „1000синови_1000сенки“, Златанов пишува: Овој curiosity killed the cat_самопредизвик го прифатив примарно за да покажам дека, во својата морбидна ексцентричност, суицидните пораки

„Разузнавачки извештаи“ од Хорхе Асис, најдобриот писател на политички романи во Аргентина

Razuznavacki-izvestai-PK

Издавачката куќа „Прозарт Медиа“ го објави романот „Разузнавачки извештаи“ од аргентинскиот писател Хорхе Асис. Во романот „Разузнавачки извештаи“ сè е лукаво и со две острици. Исто како и оние разузнавачки извештаи што ги разменуваат агентите на тајните служби, а кои ја