Милева Ајнштајн, теорија на тагата

300 ден

Опис

Кога, тукушто стигната со своите синови во Берлин, каде што нејзиниот сопруг, најславниот научник на XX век, Алберт Ајнштајн, само што добил работа, ќе добие писмо со Услови за нивниот меѓусебен живот, и онака напукнатиот живот на Милева Ајнштајн сосема ќе се преврти. Останува сама, со своите синови, со големиот товар на тагата што ја носи во себе, со сите падови коишто ги имала во животот и оние што допрва ќе ги доживее.
Личноста што била предодредена за најголеми научни дострели, генијалната математичарка, првата жена на Политехничкиот факултет на Универзитетот во Цирих, секогаш различната и поинаква Милева Ајнштајн родена Мариќ, од богато војводинско семејство, е со речиси парадигматична судбина кога размислуваме за положбата на жените во тоа време.

Нејзината теорија на тагата е тешка како и која било теорија на релативноста, но и многу почеста од неа. Багажот на тагата што го носела од најраната младост до смртта, во којашто со текот на времето само се додавале тешки моменти, од куцањето и подбивот на децата, преку љубовта и неуспешниот брак со Алберт, до смртта на детето, болната сестра, незавршениот факултет, лошата материјална ситуација и тешката болест на најмладиот син, е товар што може да го разбере секоја читателка или читател.

Славенка Дракулиќ во романот Милева Ајнштајн, теорија на тагата го оживува генијот во неговото семејство. Пред нас се појавува опиплива, вистинска, полна со живот, но и со депресија Милева, жената во којашто се огледуваат сите улоги коишто жените постојано и одново ги поднесуваат и со коишто се носат посилно од кој било маж.

За авторката

drakulic2-071112_0Славенка Дракулиќ, родена 1949 год. во Риека, се вбројува во една од најпознатите и наjпреведуваните писателки од Хрватска. Објавува есеи, романи и стручна литература и пишува за бројни весници и списанија.  Во 2005 год. за делото „Keiner war dabei – Kriegsverbrechen auf dem Balkan vor Gericht“ ја добива „Лајпцишката книжевна награда за европско разбирање“. Славенка Дракулиќ живее во Шведска и во Хрватска.

Додатни информации

Број на страници

217

Димензии

129 x 198

Година на издавање

2019

ИСБН

978-608-256-043-4

Корица

мека

Коментари

There are no reviews yet.

Be the first to review “Милева Ајнштајн, теорија на тагата”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You may also like…