Јунски дожд

junski dozd

ЏАБУР ДУАИХИ

ЈУНСКИ ДОЖД

На 16 јуни 1957 година, дваесетина луѓе загинаа при пукање во селска црква во северниот дел на Либан. Како последица на масакрот, градот е поделен на два дела: Ал-Рами на север и нивните ривали, АлСамаенис, на југ. Но, животите еднаш толку тесно испреплетени не можат лесно да се поделат. Соседите се претвораат во непријатели, а сопрузите и сопругите се принудени да избираат меѓу лојалноста меѓу себе и лојалноста кон својот клан. Опишувајќи го вистинското убиство што се случило во неговиот роден град, Дуаихи го реконструира тој ден од стојалиштата на луѓето кои биле сведоци на убиствата, или чии животи биле засекогаш изместени од нив. Со маестрално око за детали, Дуаихи ја опишува таа судбоносна недела, кога дождот леел од небото, а традициите и мирниот селскиот живот биле уништени од насилство и одмазда.

Книгата беше во потесен избор за Меѓународната награда за арапска литература.

Моќна и комплексна новела – Le Canard Enchaîné, France