Ретка сина птица лета со мене

retka sina ptica

ЈУСЕФ ФАДЕЛ

РЕТКА СИНА ПТИЦА ЛЕТА СО МЕНЕ

Пролет, 1990 година. По неколку години залудна потрага, еден странец ѝ подава парче хартија на Зина. Тоа е од Азиз: човекот кој исчезна еден ден по нивната венчавка пред речиси две децении. Тоа ја поттикнува Зина во последната потрага по таен пустински затвор во јужниот дел на Мароко, каде што нејзиниот сопруг се крши во очај, сонувајќи го својот поранешен живот.
Писателот Фадел испраќа моќен доказ за ужасниот период во историјата на Мароко, познат како “години на гареж и олово”, и маестрално ги опишува страдањата на оние што го поддржуваа неуспешниот државен удар против кралот Хасан II во 1972 година.