Опис на градот

Opis na gradot korica

ДМИТРИЈ ДАНИЛОВ

ОПИС НА ГРАДОТ

Дванаесет повторни посети на еден град, не премногу далеку од Москва, со одлична железничка конекција. Иронично допадлив и на места урнебесен обид за опис на еден град преку извонреден наративен дискурс. Данилов пишува за просечен индустриски град со Советска патина и многу малку туристички атракции. Луѓето одат на шопинг, престојуваат во хотелите, патуваат со автобус, трамвај… Но, овој опис на градот нема никаква врска со туристички тури, со имиња, адреси, работно време на музеи, хотели, ресторани и слично. Во овој град нема речиси ништо посебно да се види, да се доживее, да се забележи. Токму поради тоа Данилов е заинтересиран не за она што е посебно, туку за вообичаеното. Затоа, овој град е негов избор.

Градот се оди, истражува, опишува, така што станува „крв и месо“ на крајот, според зборовите на нараторот Данилов. И тоа на две нивоа: на нараторот и на читателот оддалечен од безимениот град. И двете се чини ги менуваат улогите во бизарна мимикрија. На крајот, како читател веќе немате чувство дека го придружувате нараторот во неговите прошетки низ градот, ами наместо тоа чувствувате дека вашата прошетка низ градот е во придружба на нараторот. Описот на градот ве учи да истражувате простори и да се откривате во нив.

Тоа може да биде било кој град во светот. Градот на Данилов, сепак, има две нивоа поради тоа што е роден град на авторот кој има култен статус меѓу руските книжевни вљубеници со романот „Град Н.“ од Леонид Добушин. Зградата каде што живеел – сега исчезната. Тој самиот исчезнал во март 1936 година, откако неговиот роман „Град Н.“ бил растргнат од сталинистичките критичари. Темата на отсуство има три константи во градот и книгата на Данилов: тишина, празнина и сивило – малку дијалог, неколку ликови и недостаток на акција. И колку повеќе има отсуство, толку повеќе недостасува, толку повеќе овој град, оваа книга влегува под кожа.

Згора на тоа, приземниот и иронично пријатен, на моменти смешен обид на Данилов да се чувствува како дома во чудно место е, исто така, вистинско доживување за оние кои сакаат да истражуваат градови во трамваи. Фудбалските навивачи се, исто така, прифатливи.

danilov_dmitri__250

За авторот

Авторот е роден во Москва во 1969 година. Прозен писател познат по документаристичкиот стил  податлив со неизвесност и сув хумор. Ја почнал кариерата како новинар и патеписец. Писателот Данилов е автор на четири романи и добитник на Меѓународната награда Letterare Citta di Cattolica во 2016 година. Освен четири романи, Данилов е автор и на две збирки со кратки раскази. Негови текстови се објавени во списанија во САД, Холандија, Белгија и Италија. Тој е и главен уредник на официјален блог за голема автомобилска компанија. Живее во Москва.