Нема пат до рајот

nema pat do rajot

ХАСАН ДАУД

НЕМА ПАТ ДО РАЈОТ

Во мало либанско село разочаран имам, кому што му е дијагностициран рак, мора да се соочи со неговите демони. Иако се согласува на договорен брак, тој посакува друга. За да му угоди на своето семејство, тој ја облекува облеката и турбанот на неговите прататковци, но очекуваниот пат кон исполнување не се расплетува пред него.

Прецизно исплетената проза тивко ја евоцира суштината на руралниот живот и товарот на традицијата. Маестралниот роман на Хасан Дауд ги открива длабочините на борбата на човекот со религијата и неговото место во светот.

За мене ова е една од најимпресивните арапски новели коишто ги имам прочитано во последно време. Сосема ја заслужува наградата Нагиб Махфуз, којашто веќе ја доби.

Paul Starkey, Banipal