Копнежот на дервишот

kopnezot na dervisot

ХАМУР ЗИАДА

КОПНЕЖОТ НА ДЕРВИШОТ

Романот „Копнежот на дервишот“ е љубовна приказна сместена во најневеројатни околности. Приказна за љубовта на ослободениот роб Бахет кон бела жена која наоѓа утеха во неговата прегратка, но не може да замисли да се омажи за роб.

„Со исклучително лирски јазик, Зиада конструира богат и чувствителен роман кој зборува за толеранција, предрасуди и слобода на начини кои го надминуваат нејзиното историско опкружување“

Financial Times

„Романот истражува клучен момент во историјата на регионот”

Guardian