Златна прашина

zlatna prasina

ИБРАХИМ АЛ-КОНИ

ЗЛАТНА ПРАШИНА

Златната прашина се случува во свет на контрасти – ненаселени карпести висорамнини, бујни оази и далечни пасишта кои изобилуваат со митска флора и фауна, опколени со бескрајни пустелии низ кои поминуваат само сточари на камили, дервиши и повремени каравани. Фокусот на овој роман не е самата пустина, туку повеќе животот на пустинските жители во нивната борба со силите кои се надвор од нивната контрола. Во ехото на големиот трактат за човечкото општество на Ибн Халдун, – Ал-Мукадима – времето во Златната прашина се движи од циклуси наместо во редови. Навистина, пустината не е безвремена, туку периодична – со влажни периоди со изобилство и бујност, следена со суша и тешкотии. Човечкото време, исто така, во овој роман се движи на овој начин: карактерите растат и свенуваат, победуваат и губат; караваните доаѓаат и си одат, носејќи со себе свети луѓе и бегалци, богатство и мизерија. И секогаш, во позадината се ветриштата на империјата која го шиба пустинскиот свет, со варварските Французи и Италијанци од север и последиците од појавите и пропаѓањата на африканските кралства на југ.

Stimmen Afrikas

за авторот

Ибрахим ал-Кони (арапски: إبراهيم الكوني) е либиски писател и еден од најплодните aрапски романсиери.
Роден е во 1948 година во регионот Fezzan, Ибрахим ал-Кони бил израснат во традицијата на Туарезите, популарно познати како „сините мажи.“ Митолошки елементи, духовна потрага и егзистенцијални прашања се мешаат во делата на Ал Кони кој го опишуваат како магичен реалист, суфи баснописец и поетски романсиер.
Тој го поминал детството во пустината и научил да чита и да пишува на арапски кога имал дванаесет години. Ал-Кони дипломирал општа и компаративна книжевност на Институтот за литература „Максим Горки“ во Москва, а потоа работел како новинар во Москва и во Варшава.
До 2007 година, Ал-Кони објавил повеќе од 80 книги и е добитник на голем број награди. Сите книги му се напишани на арапски и се преведени на 35 јазици. Неговиот роман „Златна прашина“ беше објавен на англиски јазик во 2008 година.