18

ПАУЛС БАНКОВСКИС

18

18 - Korica 2-page-0012

Како што привршуваше Првата светска војна, во поголемиот дел од Европа преовладуваше хаос, па дури и победниците чувствуваа дека старите сигурности беа изгубени во масакрот.

Во Латвија, изгледа дека на двата века руско владеење им се ближеше крајот, но другите сили и дестабилизирачките фактори опстојуваа.

Романот на Паулс Банковскис, кој ги истражува овие најважни години во историјата на својата земја, открива како се појавила новата република од безредието, постепено, но исто така, и неконтролирано.

Ова е приказна за времето и за оддалеченоста на обединетите луѓе. За двајца различни Латвијци, речиси оддалечени еден век. Првиот несигурно гледа во иднината, а другиот неразбирливо во минатото.
Живеат многу различни епохи и меѓусебно се користат за да ги запознаат своите постапки.

ЗА АВТОРОТ

Pauls_Bankovskis

Паулс Банковскис е еден од најпознатите современи писатели од Латвија. За овој роман, покрај другото, беше истакнуван и по макотрпната работа на истражувања, при што дури и го пропешачил целиот пат на бегството на неговиот протагонист во Финска!