Шесто издание на ПРО-ЗА Балкан

Прв ден 27 мај 2018

* Свечено отворање – Даут пашин амам – 19.30 – 21.00 часот
* Претставување на писателите и нивното дело.
* За Светислав Басара, Роберт Перишиќ, Фросина Пармаковска, Лејла Каламујиќ, Ајфер Тунч и Јуриј Худолин ќе говорат Александар Прокопиев, Ермис Лафазановски и Владимир Јанковски.

Втор ден 28 мај 2018

* Тркалезна маса „Балканските класици во Европската литература: (не) визибилност во 21 век“ – ЕУ инфо центар центар – од 11.00 до 12.30 часот.

Ќе учествуваат гостите писатели и членовите на „Скопје fellowship“ програмата.

* Потпишување книги од страна на гостите автори и средба со читатели – книжарница „Икона“ – Скопје Сити мол, од 18.30 до 19.30 часот

* Средба на членовите на „Скопје fellowship“ програмата со писатели и издавачи

Трет ден 29 мај 2018

* Затворање на фестивалот со доделување на наградата „Прозарт“ – Даут Пашин Амам, 19.30 часот

* Писателите ќе читаат извадоци од нивните дела.

* Обраќање на лауреатот Светислав Басара.