Смртта е тешка работа

C Death is hard work - CoverСмртта е тешка работа од Калед Калифа е новиот роман од најголемиот хроничар на катастрофалната граѓанска војна во Сирија; приказна за три обични луѓе кои се соочуваат со кошмарни ситуации, вооружени со –
решителност!
Абдел Латиф, старец од регионот на Алепо, умира мирно во болнички кревет во Дамаск. Неговата последна желба, која му е пренесена на неговиот најмлад син, Болбол, е да биде погребан во семејната парцела во нивното село Анабија. Иако Абдел не бил идеален татко, и иако Болбол е отуѓен од своите браќа и сестри, овој совесен син го убедува својот постар брат Хусеин и неговата сестра Фатима да го придружуваат него и телото до Анабија, што е – на крајот на краиштата – само двочасовно возење од Дамаск.
Има само еден проблем: Нивната земја е воена зона…