Седмо издание на ПРО-ЗА Балкан

Participants PRO-ZA Balkan 2019Прв ден 19 мај 2019

* Свечено отворање – Даут-пашин амам – 20.00 – 21.15 часот.
* Претставување на писателите и нивното дело.
* Со Алек Попов, Светислав Басара, Јагода Михајловска-Георгиева, Теофил Панчиќ, Једрт Лапух Малежиќ, Тарик Туфан и Ивица Пртењача ќе разговараат Александар Прокопиев, Ермис Лафазановски и Владимир Јанковски.

Втор ден 20 мај 2019

* Ерџан Кесал во Скопје! – отворена дискусија со Ерџан Кесал – Турски културен центар „Јунус Емре“ – 17:00 до 18:00 часот. Модератори: Александар Прокопиев и Дејан Трајкоски.

* Тркалезна маса „Литература, страв, политика“ – ЕУ инфо центар – од 19.00 до 20.30 часот.

Ќе учествуваат гостите писатели и членовите на „Скопје fellowship“ програмата. Модератор: Владимир Јанковски.

* Средба на членовите на „Скопје fellowship“ програмата со претставници на Македонска асоцијација на издавачи.

Трет ден 21 мај 2019

* Затворање на фестивалот со доделување на наградата „Прозарт“ – Даут-пашин амам – 20.00 часот.

* Писателите ќе читаат извадоци од нивните дела.

* Musicians’ cut: Гоце Јованоски и Андреа Мирческа ќе изведат експериментална звучна импресија од филмот „Мисија Лондон“.

* Обраќање на лауреатот зa 2019 Алек Попов.

* Обраќање на лауреатот зa 2018 Светислав Басара.

Четврт ден 22 мај 2019

* Дополнителна програма – Прикажување на филмот „Мисија Лондон“ од сценаристот и писател Алек Попов во Кинотека. Предвидено е и обраќање на Алек Попов и панел со Александар Прокопиев – од 21 часот.