Исплашените

C The Frightened - Cover SIBF-page-001Впечатлива приказна за Сулеима и Насим кој решава да ја прекине нивната врска, и од Сирија да замине за Германија. Пред да замине од Дамаск, тој и дава ракопис, чиј живот на протагонистката има непријатни сличности со Сулеима. Чија приказна е тоа? И во колку од нејзината историја таа може да поверува?
Напишана со силно интимен глас, а раскажана во наизменични поглавја од Сулеима и од мистериозната жена во романот на Насим, „Исплашените“ го истражува животот под репресија и како таквата состојба се рефлектира врз чувството за идентитет.

Вознемирувачка книга којашто треба да ја прочита секој што сака да ја разбере трагедијата на Сирија.

 

ЗА АВТОРКАТА

DimaWannous-150x150

Дима Ваноус е сириска авторка родена во 1982 година. Студирала француска литература и превод на Универзитетот во Дамаск и на Сорбона во Франција. Работела и како новинар во културниот оддел на електронското списание „Модон“ помеѓу 2012-2014 година, а моментално е презентер на телевизиска програма од областа на културата.