Земјата на петте кули

Pette kuli kaverРоманот Земјата на петте кули е инспириран од искуството на авторот за време на училиштните денови во Источна Јава, Индонезија а главните ликовите се инспирирани од неговите пријатели.

Романот е приказна за момче коешто се открива себеси и раскажува повеќе од само патувањето на момчето Алиф – делото ни зборува за пријателство, соништа, возвраќање и верба.

Земјата на петте кули позитивно инспирираше милиони луѓе ширум Индонезија. Една е од најпродаваните книги во историјата на Индонезија, а во 2012 книгата е успешно филмувата.

 

 

За авторот

Ahmad_Fuadi

Од новинар до романописец, од Суматра до Америка.

Ахмед Фуади е роден во Бајур, мало село на брегот од езерото Манинџау, Западна Суматра во 1972 година. Фуа­ди отпатувал на Јава за да го исполни барањето на негова­та мајка – да заврши религиско училиште.

По дипломирањето на Универзитетот од Падџадџаран на катедрата за Меѓународни односи, тој станува новинар во списанието Темпо а со неговата сопруга известувале и за Гласот на Америка.