„Лесна глава“ на руската писателка Олга Славникова на македонски јазик

lesna glava

Со силни, духовити реченици и остра анализа, квази-книжевниот експеримент на Олга Славникова ги става архетипските руски квалитети на тест – но под услови на глобализација: индивидуализмот наспроти комунизмот, самостојноста наспроти општеството, подготвеноста да се направат жртви наспроти егоизмот. Прашањето е: Колку вреди денес руската душа?

„Свињите“ на Феликс Бруцоне

svinjite

И покрај тоа што е клучна фигура во аргентинската литература во последните години, Бруцоне е исто така чистач на базени. После 13 години работа во вили и затворени заедници во предградијата за да преживее, оваа книга излегува од длабочините на

„Волшебните очила“ – уште една книга за деца од серијата „Волшебни книги“ на Фатих Ердоган на македонски

volsebnite ocila

Емре има неверојатна способност – може да гледа низ предмети! Кога се појави на ТВ и ја покажа својата способност, веднаш го привлече интересот на професорот. Оваа авантура ги носи нашите читатели во џунглите на Јужна Америка во потрага по

Турскиот бестселер за првата љубов „Ја сакам“ на македонски јазик

Ja sakam - Korica - Print-1

Нашата прва љубов… Никогаш не е лесно да се опише, никогаш не е лесно да се зборува за неа, особено во нашата младост. Најпознатиот турски современ писател за деца, Фатих Ердоган, прекрасно ги прикажува овие чувства и им помага на

Поезија од Пијан Славеј во Битола

Во битолската Магаза на 22 јуни беше промовирана книгата „Креветизам и хоризонтала“ на Бранислав Николов, фротменот на групата „Фолтин“, издадена под уметничкото име Пијан Славеј. Изданието е како вели авторот џепно книже-поезија во издание на издавачката куќа „Прозарт медиа “.

Роман за германски Џејмс Бонд на македонски јазик

24296278_1532746933473861_6393199577750684931_n

Крими романот „Теодорус. Танцувајќи со риба слон“, за Теодор, германскиот Џејмс Бонд од 21 век,зачинет со музика од Стинг, Шаде, џез од латвискиот писател Ото Озолц деновиве излезе од печат во издание на „Прозарт Медиа“. Овој роман е одговорот на

“Опис на градот” од рускиот писател Данилов на македонски

Opis na gradot korica

Издавачката куќа „Прозарт Медиа“ деновиве го објави романот „Опис на градот“ од рускиот писател Дмитриј Данилов. Станува збор за книга која раскажува за дванаесет повторни посети на еден град, не премногу далеку од Москва, со одлична железничка конекција. Иронично допадлив

„Жените на Карантина“ – ремек-дело на модерната египетската литература сега и на македонски јазик

жените на карантина

Субверзивен и смешен, пргав и остар, „Жените на Карантина“ е ремек-дело на модерната египетската литература. Барокен криминален роман чие дејствие започнува на 28 март 2064 година, во Александрија од иднината, од млад Египетски писател кој ветува. Романот „Жените на Карантина“

Брз криминален трилер од арапскиот запад на македонски јазик

белокрилест инсект

Абделилах Хамдучи е еден од првите писатели на полициска литература на арапски јазик и е плоден, наградуван сценарист на полициски трилери. Многу од неговите романи, вклучувајќи го и познатиот „Последниот облог“, се поврзани со демократијата и прашања од човековите права.

Излезе од печат книгата за деца „Волшебната книга“ од Фатих Ердоган

волшебната книга

„Волшебната книга“ од Фатих Ердоган е една од најпознатите книги за деца во Турција, во поново време. Во книгата се раскажува за детскиот сон и за тоа како една волшебна книга може да помогне во активноста на децата и во