Monthly Archives: October 2019

Милева Ајнштајн, теорија на тагата од Славенка Дракулиќ

Mileva korica full

Кога, тукушто стигната со своите синови во Берлин, каде што нејзиниот сопруг, најславниот научник на XX век, Алберт Ајнштајн, само што добил работа, ќе добие писмо со Услови за нивниот меѓусебен живот, и онака напукнатиот живот на Милева Ајнштајн сосема

Смрт во Вавилон, љубов во Истанбул

Smrt vo Vavilon Korica - Print Final za na sajt-page-001

За време на османлискиот период Султанот Сулејман побарал од Фузули, познат писател од Хила, да ја преработи приказната за Лејла и Меџнун – една од најголемите љубовни приказни на сите времиња, инспирација за љубовните приказни како Ромео и Јулија. Но,